Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Blog over de Airlodge: slapen met uitzicht op de sterrenhemel!

3x tips om een mooie sterrenhemel te zien

Kijk jij ’s avonds of ’s nachts wel eens omhoog om naar de sterren te kijken? Vaak is dit niet zo heel interessant, want in Nederland heerst er vaak bewolking. En als het dan eens een keer helder is, zie je waarschijnlijk niet veel sterren. Dit komt omdat er in Nederland veel lichtvervuiling is. Vooral in het westen van ons land. Toch is het echt wel mogelijk om een prachtig mooie sterrenhemel te zien, ook in Nederland. Hier drie tips voor de grootste kans op het zien van een prachtige sterrenhemel.

light-pollution-map

Ga naar een plek met zo weinig mogelijk lichtvervuiling

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar dankzij deze light pollution map kun je precies zien waar in Nederland je de meeste kans hebt op goed zicht op de sterrenhemel. Zo zie je dat in West-Nederland vanwege de vele kassen de lichtvervuiling enorm is. Een goede kans op een mooie sterrenhemel in Nederland heb je in het westen van Zeeland, het hele noord-oosten van Nederland (buiten de steden om), het oosten en delen van Limburg. De beste kansen zijn voor de Waddeneilanden. Daar is de luchtvervuiling zo klein, dat een mooie sterrenhemel bij een heldere nacht gegarandeerd is.

Laat je ogen wennen aan het donker

Ook als je niet zo veel moeite wilt doen om naar een van deze regio’s in Nederland te gaan, kun je met een paar simpele tips alsnog de kans op een mooie sterrenhemel vergroten. Zoek een plek op met weinig tot geen straatverlichting. Is er een park bij je in de buurt of woon je aan de rand van de stad dichtbij het platteland? Dan helpt het om hier heen te gaan. De straatlichten belemmeren namelijk de mogelijkheid om je ogen te laten wennen aan het donker. Want hoe minder licht je ogen binnenkomt, hoe groter je irissen worden waardoor je ogen veel meer licht binnenlaten en je de -eerst donkere- hemel beter gaat zien ’s nachts.

Het is om deze reden dan ook niet slim om je telefoon te gebruiken terwijl je naar de sterren probeert te kijken. En ik bedoel dan vooral de apps die veel wit licht gebruiken op je telefoon waardoor je irissen weel vernauwen. Zet de nacht-modus aan op je telefoon zodat je scherm zo donker mogelijk blijft. Hierdoor blijven je ogen gewend aan het donker. Als je telefoon dit niet heeft, zet dan je helderheid op zijn laagst.

star-gazing

Download een Star-watcher App

Een erg leuke en interactieve manier om niet alleen je kennis over de sterren te vergroten, maar ook het plezier te vergoten in het kijken naar de sterren. Ikzelf gebruik de App Star Walk 2 , waarin je je telefoon in de lucht kunt houden en de app automatisch door de magnetische kompas de sterren en de sterrenbeelden laat zien. Binnen no-time weet jij het koekenpannetje te herkennen, de grote beer, en de Poolster. Vaak kun je zelfs andere planeten als Mars of Jupiter zien!

Sterren bekijken op vakantie vanaf je bed? Dat kan! Bekijk hier ons aanbod van Airlodges.

airlodge-star-watching

Wil jij jouw glamping ervaringen met ons delen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Blog categorieën

Pagina delen

8

Adriano Village

Familie Klercq, 20 mei 2019

Gezellige camping, ideaal voor de kinderen

Ervaring

Gezellige camping. Voor kinderen echt een ideaal zwembad, het is niet dieper dan 1,40 meter. Met een leuke versnelling erin gemaakt. Alles staat in verbinding met elkaar. Erg leuk. Camping heeft veel voorzieningen zoals restaurant, winkeltjes, speeltuin (staat bij het restaurant, ideaal om even een hapje met de kids te eten).

Tips in de omgeving

De wegen zijn wat minder goed en dorpjes moet je echt even voor rijden. Maar als je eenmaal op pad bent is het er mooi.

Bezocht Adriano Village in augustus 2018 met gezin.

Bestemming bekijken

Airlodge.nl